De ce sa alegi carnea de curcan pentru masa de Craciun
Fericirea trece prin stomac, iar cine a zis aceste cuvinte intelepte, a avut dreptate

,nu ma refer la ”fluturasii” simtiti la prima intalnire, ci la faptul ca mancarea de zi cu zi ne poate da o stare de bine daca in alimentatie includem produse care contin anumite substante care aduc un plus de fericire.
Atunci cand mancam anumite alimente, iar sistemul digestiv le asimileaza, in creier se secreta elementele chimice care dau starea de fericire : dopamina, serotonina , endorfina si oxitocina.
De ce este mai sanatoasa carnea de curcanAvand un continut ridicat de proteine si mult mai multe substante nutritive, carnea de curcan este o sursa ideala de sanatate, astfel, ea contine vitaminele B6, B12, acid pantotenic, niacina, fier, zinic, seleniu, fosfor si potasiu, dar si triptofan, un precursor al serotoninei, melatoninei si al vitaminei PP.

Pe parcursul transformarii triptofanului in serotonina, se formeaza intermediarul 5-hidroxitriptofanul sau 5HTP.


5HTP este un neurotransmitator cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”, iar din serotonina se produce si melatonina (N-acetil-5-metoxitriptamina), un neurohormon numit si „hormon al somnului”.


Organismul nu este capabil sa produca singur serotonina, de aceea este necesar sa se consume zilnic alimente care ajuta in procesarea acestui aminoacid.


Agentia Franceza pentru Siguranta Alimentelor au estimat ca cerintele zilnice pentru triptofan se ridica la 200 mg, nevoile acestea variaza de la o persoana la alta, in functie de varsta.

Alte alimente care contin triptofan: bananele, orezul integral, ouale, mazarea, fasolea, semintele de dovleac, nucile, migdalele, ciocolata neagra.
Exista suplimente cu extract de Griffonia care pot ajuta la refacerea carentelor de serotonina, in cazul in care alimentatia nu este suficienta pentru a acoperi necesarul zilnic, astfel, in organism se resimt simtome ca anxietatea, depresia, insomnia, nervozitatea etc.


Suplimentele cu 5HTP ajuta si in dependentele de tutun si alcool.
Sarbatori linistite!50 views0 comments

Recent Posts

See All