Cum gestionam stresul


Ultimii doi ani au fost foarte grei pentru noi toti, iar nici in prezent lucrurile nu sunt chiar asa usor de trecut cu vederea, mai ales, cand este atata suferinta in jur si nu ai nici o putere de a schimba evenimentele neplacute.


Toate acestea au declansat in interiorul nostru stari de anxietate, frica sau panica.


Este normal, creierul raspunde la factorii stimulanti din exterior, dar nu intotdeauna este si benefic acest lucru.


Cum gestionam comportamentul creierului fata de evenimentele din exterior?

Pentru a readuce pacea in interioriourul nostru, este important sa avem grija sa ne acordam timpul necesar pentru a reduce stresul la minim, iar metodele prin care poti face acest lucru pot fi urmatoarele:


  1. Meditatia

Meditatia este o metoda prin care te conectezi cu insusi gandul , acordand atentie constientului, subconstientului sau inconstientului, dar fara sa te lasi dus de ganduri.


Cum poti medita, fiind constient de gandul care iti provoaca starile de anxietate?


In primul rand, meditatia trebuie efectuata intr-un spatiu linistit, luminat si bine aerisit, poti medita spunand o rugaciune si conectandu-te cu Dumnezeu, iar in acelasi timp dai importanta respiratiei, inspiri si expiri ori de cate ori simti nevoia, astfel creierul se va oxigena, iar relaxarea musculaturii se va instala in organism, devenind mai calm si mai destins.


Poti medita spunand in gand cuvinte ca : sunt puternic, pot sa fac orice, sunt indeajuns, stiu ca pot mai mult dar voi face totul cu calm, sunt bun, sunt aici si traiesc in prezent, eu contez etc. si efectuand cateva exercitii fizice la sol, in asa mod incat sa elimini tensiunea fizica.

Meditatia o poti face zilnic, sau macar o data pe saptamana, iar in acest mod, viata ti se va schimba in bine, iar tu vei fii mai puternic si mai constient de tine.


Daca nu stii exact de unde sa incepi, cauta un specialist care te poate ajuta, exista multi instructori de yoga care te-ar putea indruma in gestionarea stresului, chiar din confortul casei tale.gif


2.Sportul

O alta metoda care da rezultate in gestionarea stresului este sportul.

Acesta poate fi efectuat prin mai multe metode: inot, alergat, mersul cu bicicleta, etc., in functie de preferintele fiecaruia.

Daca nu esti o persoana care nu iubeste exercitiile fizice intense, poti alege mersul prin natura, cel putin 30 de minte pe zi, ajuta foarte mult in stari de anxietate si reduce insomniile.

3.Vorbeste cu un specialist

Pentru majoritatea, mersul la psiholog este o rusine, sau poate merg o singura data si considera ca au trecut peste greutatile ce-i apasa. Gresit.


Faptul ca alegi sa vorbesti cu un specialist este inceputul vindecarii tale. Sunt si persoane care au mers la un psiholog, iar acesta nu le-a oferit raspunsurile de care au avut nevoie si au renuntat sa mai merga, ceea ce nu ar trebui sa se intample, pentru ca, daca consideri ca nu gasesti raspunsurile la problemele tale este bine sa cauti un alt specialist si poate , acela, va sti sa-ti raspunda pe sufletul tau.


Daca te gandesti, in trecut lumea nu mergea la psiholog, dar se ducea la preot, iar acestia sunt oameni foarte bine invatati care stiu sa raspunda imediat la intrebarile care te apasa, lasandu-te sa alegi ce este mai bine pentru tine.Un psiholog bun poate fi chiar si preotul de la parohia de la care faci parte, unde poti vorbi deschis fara sa-ti fie frica ca va afla altcineva despre problemele tale.
4. Vorbeste despre problemele tale cu familia ta


Nimeni nu-ti vrea binele mai mult decat familia ta, asa ca fa-ti curaj si vorbeste de ceea ce te apasa chiar cu membrii familiei tale, iar ei iti vor da cu siguranta un sfat in favoarea ta, iar tu vei alege ce este mai bine pentru tine.


5.Schimba mediu in care nu te simti bine


Faptul ca ai un job stresant, nu iti place ceea ce faci, banii nu sunt satisfacatori pentru munca depusa sau colegii nu sunt de bun agur, atunci poti face o schimbare in cariera.


Niciodata nu stii cate usi ti se pot deschide daca nu faci schimbarea pe care ti-o doresti daca tu nu ai inca curajul de a o face.

Fii curajos, pentru ca mereu se poate mai bine!6. Invata sa fii "nesimtit"


Am auzit aceasta vorba de mii de ori de la parintii mei dar nu le-am dat importanta pana in ziua cand m-am imbolnavit din cauza stresului, si tot atunci mi-am promis sa fiu mai "nesimtita". Acest lucru nu se refera la cuvantul propriu-zis, ci la modul de a nu mai lasa pe altii sa-si arunce gunoiul in sufletul meu

.

E ca atunci cand seful, are o zi mai proasta, si incepe sa tipe fara motiv la tine, iar tu, pentru ca vrei ca totul sa fie perfect, te afecteaza si te intrebi unde ai gresit , dar vina de fapt nu este cu nimic a ta ca seful a tipat la tine, singura "vina" pe care o ai este ca te lasi afectat de comportamentul persoanei din fata ta si suferi din aceasta cauza, iar normal, in cazul de mai sus, cea mai buna metoda de a gestiona conflictul este sa fii calm si sa astepti ca persoana care a tipat la tine sa se calmeze , fara ca tu sa te afectezi pentru ceea ce a zis, iar ca apoi sa-l intrebi ce l-a facut sa se exteriorizeze in acel mod si ai sa vezi ca se va simti rusinat pentru comportamentul de care a dat dovada.


Iar in functie de individ, el va fi constient ca a gresit si va recunoaste greseala, sau va fi nesimtit, acum, de-a dreptul.A fi fericit este alegerea ta. Tu alegi pentru tine, nimeni altcineva!


Enjoy!12 views0 comments