Ce este afazia, boala de care sufera Bruce Willis?In urma cu cateva ore in urma, fosta sotie a lui Bruce Willis, Demi Moore, a facut un anunt pe Instagram cum ca Bruce Willis se confrunta de cateva luni cu probleme de sanatate si ca in acest moment se va indeparta de cariera pe care o iubeste foarte mult datorita afaziei de care sufera.

Ce este afazia?

Afazia este o incapacitate de a înțelege sau de a formula limbajul din cauza leziunilor unor anumite regiuni ale creierului. Cauzele majore sunt accidentul vascular cerebral sau traumatismele craniene. Afazia poate fi, de asemenea, rezultatul unor tumori cerebrale, infecții ale creierului sau boli neurodegenerative, dar acestea din urmă sunt mult mai puțin răspândite.

Pentru a fi diagnosticat cu afazie, vorbirea sau limbajul unei persoane trebuie să fie semnificativ afectate în unul (sau mai multe) dintre cele patru aspecte ale comunicării după leziuni cerebrale dobândite. Alternativ, în cazul afaziei progresive, aceasta trebuie să fi scăzut semnificativ într-o perioadă scurtă de timp. Cele patru aspecte ale comunicării sunt înțelegerea auditivă, exprimarea verbală, citirea și scrierea și comunicarea funcțională.


Dificultățile persoanelor cu afazie pot varia de la probleme ocazionale în găsirea cuvintelor, până la pierderea capacității de a vorbi, de a citi sau de a scrie; inteligența, totuși, nu este afectată. Limbajul expresiv și limbajul receptiv pot fi, de asemenea, afectate. Afazia afectează și limbajul vizual, cum ar fi limbajul semnelor. În schimb, utilizarea expresiilor formulate în comunicarea de zi cu zi este adesea păstrată. De exemplu, în timp ce o persoană cu afazie, în special afazie expresivă (afazia lui Broca), este posibil să nu poată întreba o persoană dragă când este ziua ei de naștere, ea poate totuși să cânte „La mulți ani”. Un deficit predominant în afazie este anomia, care este o dificultate în găsirea cuvântului corect.

Afazia afectează aproximativ 2 milioane de oameni în SUA și 250.000 de oameni în Marea Britanie. Aproape 180.000 de oameni dobândesc această tulburare în fiecare an numai în SUA. Orice persoană de orice vârstă poate dezvolta afazie, având în vedere că aceasta este adesea cauzată de o leziune traumatică. Cu toate acestea, persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă sunt cele mai susceptibile de a dobândi afazie, deoarece celelalte etiologii sunt mai susceptibile la vârste mai înaintate,?de exemplu, aproximativ 75% din toate accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Accidentul vascular cerebral reprezintă cele mai multe cazuri documentate de afazie:25% până la 40% dintre persoanele care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral dezvoltă afazie ca urmare a leziunilor regiunilor de procesare a limbajului ale creierului.

225 views0 comments