Boala Meniere afecteaza femeile mai mult decat barbatii

Updated: Jan 9, 2021

foto: etonline.com

Cantareata britanica Jessie J anunta acum cateva zile pe instagram ca a fost la medic pentru un consult ORL ce a denotat ca ar suferi de boala Meniere. Din pacate, artista a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, avand ameteli, pierdandu-si si auzul la nivelul urechii stangi si a trebuit sa se interneze in spital pentru mai multe investigatii.


Boala Meniere este o boala a urechii interioare care provoaca episoade spontane de vertij împreuna cu pierderea intermitenta a auzului, sunetele din ureche (tinitus) si uneori cu senzatia de presiune în ureche.
Boala Meniere este o tulburare clinica ce se defineste prin sindromul de hidrops endolimfatic idiopatic. Mai exact: crize recurente, spontane de vertij (ameteala), hipoacuzie, senzatie de plenitudine aurala si acufene.Bolile autoimune, precum lupus si artrita reumatoids, patologiile tiroidiene si prezenta anticorpilor antitiroidieni, alergiile sau anumiti factori alimentari pot fi declansatori ai bolii Meniere.

Diagnosticul de boala Meniere este relativ dificil de stabilit, în special în perioada de debut când unele simptome pot lipsi din tabloul clinic. Femeile sunt ceva mai frecvent afectate decât barbatii, existând un raport de 1:1,3 între barbati si femei.

Boala Meniere nu se asociaza cu mortalitate, ci cu morbiditatea produsa de diverse traumatisme prin cadere, cauzate de pierderea echilibrului.

Episodul acut, în stadiile initiale se manifesta prin vertijul violent, spontan, pierderea fluctuanta a auzului, senzatia de ureche plina si/sau tinitusul acompaniate de senzatie de greata sau voma.
Episoadele pot dura de la 20 de minute pana la 2-4 de ore. Pot sa apara de mai multe ori pe saptamana sau distantate la intervale de saptamani, luni si chiar ani. Simptomele pot sa dispara fara sa mai apara vreodata sau pot deveni atât de severe încat sa fie invalidante.Perioada dintre doua episoade poate fi la unele persoane complet asimptomatica, în timp ce altele prezinta unele simptome. În stadiile tardive ale bolii Meniere pierderea auzului este mai pregnanta si mai putin fluctuanta.

Tinitusul si/sau senzatia de plenitudine aurala pot fi mai puternice si mai constante.Episoadele de vertij pot fi înlocuite de tulburari de vedere si echilibru, cum ar fi mersul dificil în întuneric sau o pierdere brusca a echilibrului.

Complicatiile produse de boala Meniere pot include:
  • accidente si dizabilitati cauzate de vertij;

  • tinitus permanent

  • leziuni provocate de caderi;

  • anxietate, mai ales de debutul simptomatologiei;

  • hipoacuzie si pierderea echilibrului cu caracter progresiv


Pentru diagnosticarea bolii se recomanda:

  • teste de laborator pentru excluderea altor afectiuni;

  • examinari imagistice;

  • audiometria;

  • electrocohleografia

  • pentru evaluarea vertijului se foloseste testul pozitional Dix-Hallpike.

Info: www.bioclinica.ro

Mai multe informatii despre boala Meniere aici https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/boala-meniere-cauze-simptome-diagnostic-coCiteste si Pentru -Andreea -Marin -nuexistanusepoate
Citeste si De ce este cautata quercitina in aceasta perioada si ce proprietati vindecatoare are

288 views0 comments

Recent Posts

See All