Aromaterapia

Uleiurile esentiale sunt folosite inca din vremea lui Discoride Pedanius(40-90 d. Hr.), si au fost utilizate de catre mai multi chimisti si medici in al doilea razboi mondial pentru curatarea ranilor soldatilor si ca antiinflamatoare.


Inca nu sunt date exacte care sa afirme ca uleiurile esentiale sunt vindecatoare sau previn bolile, ci mai degraba se folosesc ca terapie complementara in tratamentele standard care au la baza dovezi. Aromaterapeutii se folosesc de aceste uleiuri esentiale pentru masaj , inhalare sau imersie in apa, pentru a stimula un raspuns.


Moduri de aplicare ale uleiurilor aromatice


1. Difuzie- cu ajutorul unui difuzor se pot amesteca mai multe arome ce sunt difuzate in aer pentru parfumare si chiar dezinfectare

2. Inhalare directa- in acest mod se pot face inhalatii prin adaugare de uleiuri in apa fierbinte si inhalarea aburilor cu scopul desfundarii cailor nazale in caz de raceli, tuse si chiar febra, avand efect decongestionant, expectorant, antiinflamator si antistres

3. Aplicatii topice diluate sau concentrate pentru masaje terapeutice, fiecare ulei avand proprietatile specifice plantei din care este extras.( antistres, revulsiv, decongestionant, antiinflamator, antipiretic, antivomitiv, etc.)

Cum sunt extrase uleiurile esentiale


Uleiurile esentiale pot fi extrase cu ajutorul unor solventi, prin difuzare si fierbere. Cea mai comuna extractie este cea de fierbere, unde partile plantei ( de obicei floarea) sunt puse intr-un dispozitiv numit distilator .

Distilatorul, prin procesul de fierbere, formeaza particule de aburi ce se preling pe refrigerant, ce condenseaza vaporii, rezultand la final uleiul esential, cat si apa de parfum.

Cum folosim corect uleiurile esentialeUleiurile sunt folosite pentru uz extern cat si intern. De multe ori sunt folosite in terapie prin masaj cu scop relaxant, antistres, depurativ, drenaj limfatic etc.,iar intern doar la recomadarile medicului curant!

Pentru a evita orice reactie adversa sau toxicitate sistemica este recomandat ca uleiul sa fie diluat cu apa! Pentru a evita astfel de probleme este bine sa consultam medicul inainte de a folosi si administra orice supliment sau medicament!


!Atentie! Nu toate uleiurile esentiale se pot folosi si pentru uz intern!


Sursa info: wikipedia
18 views0 comments